dinsdag 4 maart 2014

Bericht 5 uit Hoogeveen

Beste MarjaTja dat Evangelische Gemeenteprofiel  herken ik wel maar het word niet zo hard gespeeld hoor.

Tenminste als je je koest houd en niet openlijk twijfel oppert tegen over de leiding van de kerk. En daarmee mensen binnen de kerk confronteert. Dit is ook het punt waarom ik daar uiteindelijk ben vertrokken. Ik was al heel lang aan het vrij en anders denken, maar dat is niet zo bijzonder hoor. Want dat doen veel mensen zowel binnen als buiten de kerk Maar vrij doen om zomaar eens te zeggen is een andere zaak want dan kom je alleen te staan en dan moet je zeker zijn van je zaak( glimlach) temeer omdat mijn man wel binnen de kerk bleef..
Toch binnen deze kerk heb ik vooral veel aandacht en liefde onder vonden. Het was een boeiende tocht door de Bijbel heen en ik heb er zoveel geleerd moet ik zeggen. De mensen binnen die kerk draag ik nog steeds een warm hart toe maar ik ben het niet meer eens met wat ze verkondigen. Na heel wat gesprekken binnen de kerk te hebben overdacht en ander tumult was ik zover dat ik besloot niet meer te komen. (glimlach)


Na jaren van gewoon thuis blijven terwijl mijn man wel naar de Evangelische Gemeente bleef gaan besloot ik naar de Remonstrantse kerk te gaan als bezoeker niet als lid. Uiteindelijk is het nu zo dat mijn man ook meegaat maar 1 x in de maand als bezoeker naar de Evangelische Gemeente .vanwege de contacten met enkele vrienden aldaar. Of wij uiteindelijk wel leden van de Remonstrantse kerk worden is voor mij nog de vraag. Want papieren regels en idee├źn zijn zo vaak anders als de werkelijkheid in de praktijk tussen mensen. Je begrijpt ik blijf op mijn hoede een houding die al haast een karaktertrek aan het verworden is bij mij. Nog steeds huiver ik voor mensen zowel buiten als binnen de kerk. Profielen zoals jij ze beschrijft zijn niet altijd de ware werkelijkheid tussen de mensen ze zijn daar vaak ook helemaal niet mee bezig. Vaak schuilen ze bij elkaar en helpen elkaar met te vinden wat Gods bedoeling is in hun leven. Natuurlijk heb je de leiding die stellingen omtrent God opponeert en onderhoud en dat word ook wel besproken maar meestal word het gewoon bevestigt. Zodat je weer verder kan gaan met het leven van alledag en je persoonlijke relatie met God. Je begrijpt dat moeten eigenlijk niet aan de orde is. Je kiest ervoor en uiteindelijk beslis je of je dit wilt blijven doen of niet na enige jaren ervaring. Nu heb ik een lange uiteenzetting als antwoord geschreven maar er is nog zoveel meer maar dat word mij net iets te persoonlijk over mijzelf en ook over anderen.
Wat mooi dat jullie als familie zo close samen werkten binnen het bedrijf en waarom zou je moeite moeten hebben om een thuis te zijn voor je kinderen. Een gezin met meerdere kinderen is als ware ook een organisatie die met beleid en overtuiging bestuurd moet worden. Voor mij gaan de kinderen altijd voor en ik ben blij dat ik onze kleinkinderen een vreemde kan besparen die op hun past. Kinderen beneden 4 jaar horen op te groeien in de huiselijkheid van de familie vind ik.

Het lijkt mezelf behoorlijk heftig soms zo`n familiebedrijf was er geen strijd over de nemen beslissingen onderling? 
Tja met vijf kinderen is je inkomen gauw verdeeld hoor dan blijft er niet zoveel over voor buitenissigheden hahaha dat is later nadat de kinderen de scholen achter zich lieten weer goed gekomen hoor. Wij hebben nu weer volop ruimte en tijd om de dingen te doen die wij zelf graag willen. Uit wat voor familie kom jij Marja je bent een geboren Friezin? Hoe kom je dan in zuidelijke oorden van Nederland terecht?

Zelf ben een geboren Groningse die op zeventien jarige leeftijd is vertrokken om als groepsleidster te werken in een medisch kindertehuis in provincie Drenthe. Na enkele jaren daar te hebben gewerkt gestopt omdat door de wisselende werktijden geen huiselijk leven kon worden opgebouwd. Bovendien de fietstochten midden in de nacht naar huis door de bossen van Drenthe mij steeds meer gingen benauwen na een late dienst. En daarna heb ik vooral vrijwilligerswerk gedaan met name kinderwerk omdat daar ook mijn hart lag. Ik zal nooit bijvoorbeeld een goede verkoopster kunnen worden dat lag me totaal niet. Wat voor werk heb jij gedaan voordat je ging trouwen?
 
Wij zijn nu de komende dagen vast druk met schilderen en behangen in het nieuwe onderkomen van de jongste dochter bevalt jouw zoon zijn nieuwe flat goed?
Bladstil houd je dus van hmmm ik ben meer een kind van de wind die mij haren streelt op de fiets en het was ook bijzonder leuk dat Jasmijntje samen met mij een reiger konden begroeten. Ze verteld mij ook als ze een Reiger samen met haar mama heeft gezien. En het komend weekend zijn onze kleinkinderen ook hier want het is voorjaarsvakantie dat word weer een gezellige chaos in ons huis want ze mogen bijna alles van mij overhoop halen haha lekker leuk joh ons huis beeft dan weer van kinderen die door het huis duikelen net als vroeger.
Marja ik doe je de hartelijke groeten en zie uit naar jouw brief die volgende week weer op de weblog verschijnt. Want anders word het bericht veel te lang en verveel ik je en de meelezers wellicht ook?

Groetjes van Novelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten